Emlékeztető – Lovasparádé

Képes melléklet letölthető formátumban

Emlékeztető

Határon Túli Magyarokért Közhasznú Egyesület (8693 Kisberény, Petőfi Sándor utca 20.) 2076915585 számon nyilvántartott pályázatának keretében megvalósított Lovasparádé elnevezésű rendezvényről.

Kedvezményezett: Határon Túli Magyarokért Közhasznú Egyesület (8693 Kisberény, Petőfi Sándor utca 20.)

Támogatási határozat iratazonosítója: 1223880981

MVH regisztrációs szám: 1004794350

Program elnevezése: Lovasparádé

A megvalósítás helyszíne: Balatonlelle-Kishegy lovaspálya

A megvalósítás időpontja: 2011. június 26. 09.00 – 21.00

Rendezvényünk megszervezését közösen – pályázatunk szakmai partnerével – a Kishegyi Lovasklubbal hosszas egyeztetéssel kezdtük. Munkánkban sok segítséget kaptunk Balatonlelle Önkormányzatától, a Megyei Önkormányzattól és számos hatóságtól, akikkel felvettük a kapcsolatot, hogy színvonalas rendezvényt szervezhessünk. Rendezvényünk megszervezésében sok szerepet vállaltak egyesületünk alapítói, Visk – Kárpátaljai település turizmusért felelős szervezete és több helyi önkormányzat.

Rendezvényünk kommunikációja sokrétű volt. 2 hetes helyi kábel TV-s kommunikációs kampány jelentette a kommunikációs stratégiánk gerincét. Fontosnak tartottuk, hogy a rendezvényről a déli és északi Balaton part minden településén, ahol lehetséges, elhangozzon reklám-kisfilmünk (Boglár Tv, Balatonlelle TV, Kapos TV, Marcali TV, Regina (Veszprém) TV és együttműködő TV csatornáik). A reklámspot mellett képújság hirdetést is fontosnak tartottuk illetve minden TV programajánlójába kiemelt helyen mondták be rendezvényünket. Emellett személyes beszélgetéseket is vállaltunk médiumokba (helyi rádiók, Kossuth rádió stb.).

Kommunikációs mixünk másik fontos eleme, a rendezvényről szóló részletes információkat tartalmazó A1-es plakátok, amiket minden környékbeli településre jól látható helyre kiraktunk. Illetve 2000 db A5-ös szórólapot is gyártattunk, amelyet a környék összes forgalmasabb helyén aktivistáink osztották szét. Emellett kiegészítő jelleggel számos honlapon, köztük a Dél-balatoni Leader Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt. honlapján is megjelentettük rendezvényünk meghívóját illetve velünk kapcsolatban álló szervezeteket kértünk meg, hogy kör-emailen tájékoztassák tagságukat a rendezvényről, ily módon több hírlevélre felkerültünk.

Rendezvényünk 25-én, szombaton technikai jellegű bemelegítő nappal indult, volt díjugratás is, de a fő rendezvényelem a fogatverseny pályájának kiépítése, időmérő szenzorok telepítése, állatorvosi ellenőrzések és pályapróbák jegyében telt a vasárnapi verseny érdekében. Számos olyan rendezvény elemet, amelyet csak vasárnapra kellett biztosítani, szombaton telepítésre került, így a mobil wc-k, étkezősátor, Egészségügyi ellátás, alaphangosítás szombaton rendelkezésre állt már. Számos egyéb rendezvény elem, mint pl. Visk Önkormányzat és a kárpátaljai fotókiállítása, Oldtimer mezőgazdasági eszközkiállítás, Off Road autók kiállítása szintén szombaton már megtekinthető volt.

A rendezvény napján, 26-án (vasárnap) az idő nem fogadott minket a kegyeibe, esős, borult időben kezdődtek meg az első időmérő versenyek. Ennek ellenére szépszámú közönség jelent meg a verseny napjára, és ez a nap folyamán, ahogy az idő javult, egyre csak nőtt, és 600-650 fős állandó közösséggel telt a nap, függetlenül a folyamatos fluktuációtól. Nap közepére újabb parkoló területeket kellett megnyitnunk, hogy a hozzánk látogató nézők elférhessenek.

A rendezvény hajnalán került telepítésre a színpad, illetve a hozzá tartozó hangtechnika, 6×4 m-es öltözősátor valamint a szükséges áram kiépítése. Rendezvényünk folymatos zökkenőmentes működését, parkoló autók irányítását, időméréseket, pályaépítéseket, programok összehangolását több mint 40 ember folyamatos munkája segítette.

Rendezvényszervező partnerünk aktív segítségével végül 34 fogattal tudtuk megtartani rendezvényünket, a szépen dekorált fogatok több versenyszámban is összemérték tudásukat. A verseny technikai szüneteiben, pályaátépítés közben láthattuk a színpadon Lábas Viktória fiatal tehetséget, láthattunk több népi tánccsoportot is, akik többek között somogyi kanásztáncot, buzsáki párnás-üveges táncot, sárközi karikázós táncot és szatmári táncokat mutattak be. A majdnem két órás műsorblokkot Gáspár Sándor könnyűzenei számai zárták. Ezen színpadi műsorok mellett a nézőközönséget még csikós bemutatókkal és honfoglalás kori lovasbemutatókkal szórakoztattuk.

A fogatverseny második fordulója és a vadászhajtás után a 6 legjobb eredményt elérő fogatos között a végső helyezések szétlövés alapján lettek eldöntve, ahol a versenyben maradt 6 fogat közül az nyerte a rendezvény fődíját, aki a leggyorsabban teljesítette a pályát verőhiba nélkül illetve minél kevesebb hibaponttal.

A verseny után gyors összegzést követően került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre, amelynek keretén belül a 34 fogat tiszteletkörök után felsorakoztak és elkezdődött a körülbelül 30 perces ünnepélyes díjátadás, amelyek során serlegek, szalagok, borok, ajándékcsomagok és virágok kerültek átadásra. Ezt követően a fogatok felkészültek a Lovasparádé utolsó rendezvényelemére, amelynek keretein belül a fogatok egy tiszteletkörre indultak Kishegyi Lovaspályától Balatonboglár központjába. Igazi kuriózum volt ennyi fogat oszlopban való díszvonulása, még sokat látott fogatosok sem láttak ennyi fogatot díszmenetben együtt. A körmenet során egész Balatonboglár lakosai és az itt tartózkodó turisták köszöntötték az út széléről a fogatokat, akik a boglári körmenet után este 8kor értek vissza a Kishegyi Lovaspályára.

2011. június 29, Kisberény

Emlékeztetőt készítette:

Farkas Csaba

Határon Túli Magyarokért Közhasznú Egyesület

elnök